Winny blog

Trochę teorii i dużo praktyki

Tapas – hiszpański fast food

Ile fast foodów widzieliście w Hiszpanii? Na pewno niewiele. A jeśli już, to w dużych miastach czy miejscach raczej turystycznych. Fast food nie zrobił kariery w Hiszpanii. Dlaczego? Bo Hiszpanie mają tapas! Samo słowo znają wszyscy. Jedziemy do Hiszpanii, jemy tapas....

Pijemy Txakolinę

Txakoli, Txakolina, Chacoli to najpopularniejsze baskijskie wino, choć bardziej przypomina portugalskie Vinho Verde niż znane białe wina z Hiszpanii jak Albariño czy Verdejo. Powstaje z trudnych do wymówienia szczepów – Hondarribi Zuri, Hondarribi Beltza (czerwone) i...

Baskowie w kuchni

Dobre jedzenie i dobre wino to wizytówka Kraju Basków. W tym regionie znajdziemy 22 lokale oznaczone gwiazdkami Michelin – łącznie 31 gwiazdek! To chyba o czymś świadczy! Kuchnia baskijska była kiedyś kreowana głównie przez txokos – społeczności gastronomiczne...

Kraj Basków – jeść czy pić?

Kraj Basków z czym nam się kojarzy? W sumie to właściwie nie kojarzy nam się za bardzo. Bo z czym? Z zamachami terrorystycznymi ETA, regionem gdzieś na północy Hiszpanii z herbem podobnym do swastyki czy nieprzyjaznymi mieszkańcami? Wcale nie! Kraj Basków to piękny...

Wino nie pachnie winogronami

Większość ludzi nawet nie zauważa, że wino pachnie. Pewne zapachy są wręcz niewiarygodne. Znajdziemy w nim aromaty cytrusów, brzoskwiń, truskawek czy wiśni, znajdziemy też motywy maślane, nuty drewna i przypraw, ale trafią nam się też zapachy mokrych liści, kartonów...

Bellini w Harry’s Bar

Pozostając w klimatach brzoskwiniowych i biorąc pod uwagę, że karnawał w pełni, nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować domowe Bellini. Czy ktoś o nim nie słyszał? Chyba nie! A historia tego brzoskwiniowo – musującego koktajlu sięga aż 1948 roku. Schowany lokal...