Winny blog

Trochę teorii i dużo praktyki

Bellini w Harry’s Bar

Pozostając w klimatach brzoskwiniowych i biorąc pod uwagę, że karnawał w pełni, nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować domowe Bellini. Czy ktoś o nim nie słyszał? Chyba nie! A historia tego brzoskwiniowo – musującego koktajlu sięga aż 1948 roku. Schowany lokal...

Brzoskwinia

Soczysta, kojarząca się z latem, zawłaszczyła sobie wiele sfer życia. Znajdziemy ją nie tylko w kuchni i w łazience, ale także w malarstwie, języku, literaturze. Brzoskwiniowa cera to ideał pań, a w licznych kulturach sam owoc jest symbolem płodności i afrodyzjakiem....

Beaujolais a węgiel

Kiedyś na jednej degustacji zażartowaliśmy sobie z uczestników podsuwając im pod nos butelkę Beaujolais Nouveau (akurat był listopad). Pięknie wkomponowała się w temat Bordeaux i Barbaresco. I nie, nie była to profanacja. Właściwie to bardzo im się podobało. Zwłaszcza...

Wszystkie kształty są piękne

Patrząc na długie rzędy butelek ustawionych na półkach w sklepie można zgłupieć. Ciąg butelek w różnych kształtach, kolorach i jeszcze etykiety, które ciężko rozszyfrować. Ale sprawę można ułatwić: powiedzmy, że po kształcie butelki można powiedzieć, co w niej jest....

Toskańskie pagórki

Malownicze pagórki, niekończące się ciągi cyprysów, małe miasteczka, piękna pogoda. Toskania dała nam coś więcej niż Dantego czy Macchiavelliego, więcej niż Krzywą Wieżę w Pizie, Katedrę we Florencji, wieże San Gimignano czy palio w Sienie. I więcej niż bistecca alla...

Sangiovese w 5 aktach (bez przerw)

Toskania oferuje nam duży wybór win z Sangiovese. Zobaczmy więc, co dziś w menu. Carmignano Obejmuje obszar na zachód od Florencji, który pokrywa się z terenami Chianti Montalbano. Monte Albano to niewielkie pasmo górskie na brzegu rzeki Arno, gdzie winnice znajdują...